TET OSAOn prosessialalla

Menimme Osaolle tettiin prosessialalle. Tet-viikko oli viikolla 42. Viikko oli tosi mielenkiintoinen ja hauska. Opittiin paljon eri aloista Osaolla ja ammattikoulun tavoista. Suosittelemme kaikkia, joita kiinnostaa kemia tai amiksessa opiskelu, menemään Osaolle tettiin. Opettajat ja henkilökunta olivat Osaolla tosi mukavia ja teknologia-ala ei olekaan niin tylsää kuin luultiin.

Näyttökuva 2020-12-8 kello 15.29.23.png

Maanantai 12. lokakuuta

Tänään päivä alkoi kuuntelemalla esitelmää prosessityöntekijän työstä ja klooritehtaasta ja jostain sellaisesta. Sitten syötiin herkullista broilerikiusausta. Sen jälkeen meille kerrottiin paperin valmistusprosessista. Seuraavaksi meille näytettiin, miten vettä pumpataan toisesta säiliöstä toiseen säiliöön, ja saimme itse kokeilla ja painella nappeja. Loppukokeena me saatiin itse yrittää pumpata vettä säiliöstä toiseen ja onnistuimme siinä! Oli hauskaa onnistua ja oppia uutta!

Näyttökuva 2020-12-8 kello 15.32.10.png

Tiistai 13. lokakuuta

Tänään tultiin Osaolle kahdeksaksi. Ensin me opiskeltiin hieman kemiaa ja laskettiin laskuja. Laskimme, että paljonko natriumhydroksidia tarvitaan NaOH liuokseen. Meille opetettiin, että mitä meinaa konsentraatio ja mooli. Sitten me seurattiin laboratoriossa työskentelyä ja tutustuimme siihen, mihin laboratorioalalta voi valmistua ja mennä töihin, esimerkiksi Oulun veden laboratorioon. Tutustuttiin myös erilaisiin koneisiin, mitä labrassa käytetään. Sitten oli ruokatauko ja syönnin jälkeen aloitimme oman työmme. Teimme natriumhydroksidiliuosta. Olimme jo laskeneet, paljonko natriumhydroksidia tarvitaan ja nyt punnitsimme sen vaa ́alla ja sitten liuotettiin ionivaihdettuun veteen. Emme ehtineet tänään jatkaa pidemmälle.

Näyttökuva 2020-12-8 kello 15.35.19.png

Keskiviikko 14. Lokakuuta

Tänään oppilailla oli teoriapäivä, jota me kuunneltiin myös mukana.

Torstai 15. lokakuuta

Tänään tehtiin NaOH liuos loppuun. Käytimme siihen kaliumvetyflataattia. Punnitsimme kaliumvetyflataatin ja lämmitimme ionivaihdettua vettä. Laitoimme NaOH liuosta kaliumvetyflataattiliuokseen sen verran, että siitä tuli pinkkiä. Sitten kävimme ruokatauolla. Meitä oli auttamassa ensimmäisen vuoden laboratorioalan opiskelija. Hän myös esitteli meille kaikkia paikkoja Osaolla ja kertoi eri aloista siellä. Käytiin tutustumassa automaatioon ja robotiikkaan ja meille kerrottiin lisää niistä. Näimme oppilaan ohjelmoiman robotin ja meille kerrottiin muun muassa alan työllistymisestä. Meille opetettiin myös, että miten astiat tulee pestä labrassa vedellä, saippualla ja ionivaihdetulla vedellä.

Perjantai 16. Lokakuuta

Tänään oppilaat opiskelivat yto-aineita ja olimme seuraamassa äikän tuntia. Ja osallistuimme oikeinkirjoitus-Kahootiin ja voitimme sen . Laitoimme tietokoneiden ja hiirien johtoja järjestykseen. Sitten tuli ruokatauko ja söimme hyvää pizzaa. Sen jälkeen ohjaaja näytti meille paikkoja ja kaikkia eri työsaleja, missä emme olleet vielä käyneet. Meille kerrottiin koneistajista ja levyseppähitsaajista ja myös sihteerien ja IT-tuki ihmisten työstä siellä. Lopuksi joimme kaakaota ja maistoimme oppilaiden tekemää kakkua. Nam.

Markus Aalto